Energia z czekolady

Pompy ciepa | Owietlenie LED, arwki LED | Kolektory soneczne | Certyfikat energetyczny | Podogwka

Energia z czekolady... Dzięki bakteriom z odpadów powstających przy produkcji czekolady można uzyskać wodór do ogniw paliwowych - informuje "New Scientist".

Tu jest miejsce na reklam.
Zobacz cennik

Cukiernicze odpady lądują zwykle na śmietniskach. Zespół Lynne Mackaskie z brytyjskiego University of Birmingham nakarmił bakterie Escherichia coli słodkimi resztkami nugatu i karmelu.

Konsumując zawarty w mieszance cukier, bakterie wytworzyły wodór posługując się enzymem - hydrogenazą i kwasami organicznymi. Ogniwo paliwowe przekształciło chemiczną energię wodoru w energię elektryczną, której wystarczyło do zasilania niewielkiego wiatraczka. Zespołowi Mackaskie udało się też wykorzystać bakterie od odzyskiwania cennych metali ze starych katalitycznych konwerterów stosowanych w samochodach.

Wystarczyło wprowadzić bakterie do kadzi z wodorem i ciekłymi odpadami ze zużytych konwerterów - tym razem enzym hydrogenaza rozszczepiał cząsteczki gazu, uwalniając elektrony które reagowały z jonami palladu z roztworu. Wytrącony pallad osadzał się na komórkach bakterii i można go było łatwo oddzielić, by ponownie wykorzystać jako katalizator.

źródło: onet.pl

Energia z czekolady

Promocje:

PROMOCJE: